SALZBURG

Untitled-7

SALZBURG

SALZBURG – GRAD OTMJENOSTI

Salzburg se po svijetu pročuo upravo zbog činjenice da je taj fenomenalni grad rodno mjesto Wolfganga Amadeusa Mozarta, najznačajnije figure klasične glazbe svih vremena.

Relativno maleni grad na granici s Njemačkom mjesto je koje vam apsolutno preporučujemo!

Velika prednost jest što avionom možete direktno doći u Salzburg, a najveća su prednost avionske karte koje možete kupiti na www.najjeftinijeaviokarte.com, toliko jeftine da samo ptice lete za manje novca!

Čuli smo mnoštvo pozitivnih komentara za Salzburg, ali kada smo tamo došli, naša su očekivanja bila višestruko nadmašena brojnim mjestima koje ćemo vam kroz ovaj članak istaknuti i koja ne biste trebali propustiti ako dolazite u ovaj lijepi grad na rijeci Salzach.

MIRABELLE PALAČA I VRT
Prizor iz vrta Mirabelle

Nakon što smo se autom vozili od aerodroma do centra, prvotni plan nam je bio vidjeti središte grada koje krasi čarobni vrt. I uistinu, Mirabelle vrt jest nešto izuzetno posebno. Mnoštvo raznobojnog cvijeća ukomponirano u brojne fontane i klupe za odmor odaje dojam urednog i galantnog grada. Koliko su Mirabelle vrt i palača cijenjeni govori i činjenica da se u vrijeme našeg posjeta u vrtu održavalo klasično austrijsko vjenčanje u njihovim narodnim nošnjama, što je cijeloj priči dalo dodatan ugođaj. Ne treba zaboraviti niti nevjerojatne umjetnike u krajnjem dijelu vrta koji nisu prestali oduševljavati brojne turiste koji su ih snimali i zajedno s njima pjevali. Ovaj vrt mora vam biti pri vrhu liste mjesta koje ćete posjetiti, bez ikakve sumnje.

MOZARTOVA RODNA KUĆA
Mozartova rodna kuća

Razlog dolaska ogromnog broja turista također je i Mozartova rodna kuća. Uistinu detaljan obilazak Mozartove rodne kuće sa svim detaljima oko njegovog života dobit ćete za 15 dolara, što se svakako isplati ukoliko želite vidjeti kako je živio jedan od njavećih umjetnika svih vremena. Još jedna pozitivna stvar jest i izuzetno jeftina suvenirnica u sklopu Mozartove kuće u kojoj možete naći izuzetno originalne uspomene na ovo mjesto, od autentičnih razglednica do CD-a s Mozartovim umjetničkim djelima.

PJEŠAČKI MOST MAKARTSTEG
Pješački most Makartsteg

Ukoliko ste u Salzburgu s voljenom osobom, definitivno vam preporučamo prelazak preko rijeke Salzach preko ovoga mosta. Poseban je po tome što se na metalnoj ogradi s obje strane mosta nalazi ogroman broj lokota s upisanim imenima parova koji su na takav način ovjekovječili svoju ljubav i obilježili ju u ovome gradu. Ovaj most daje posebnu čar ovom gradu upravo zbog šarolikih boja koje lokoti daju Makartstegu.

FRANJEVAČKA CRKVA, KATEDRALA SV. PETRA, SALZBURŠKA KATEDRALA
Salzburška katedrala

Ono što posebno krasi Salzburg su fenomenalno očuvane građevine koje odišu prethodnim povijesnim razdobljima i koje svakako vrijedi posjetiti. Nakon što prijeđete pješački most, doći ćete u dio grada koji je prepun turističkih znamenitosti, a svakako bismo vam izdvojili odlazak u ove tri crkve.

GLAVNI TRG
Skulptura Sfera s pogledom na Hohensalzburg

Dok smo šetali širokim ulicama grada Salzburga, u jednom trenutku smo ugledali posebnu sklupturu koja se izdizala među svim ljudima i glazbom fenomenalnih umjetnika na ulicama ovoga grada. Riječ je o ogromnoj sklupturi nazvanoj „Sfera“ koja je jedan od zaštitnih znakova Salzburga. Impozantnom veličinom ukrala bi pozornost svakome na glavnome trgu kojeg krasi mnoštvo suvenirnica u kojima su nas najviše dojmili veliki drveni zidni satovi. Čini se da su Austrijanci pravi umjetnici kada je riječ o suvenirima s obzirom da se nismo mogli odlučiti što uzeti, a što ostaviti u suvenirnici! Ono što je najljepše u cijeloj priči oko glavnog trga jest da se u daljini može vidjeti nama najdraži dio Salzburga, muzej u sklopu dvorca poznatiji pod nazivom Hohensalzburg.

HOHENSALZBURG
Skulptura Sfera s pogledom na Hohensalzburg

Složili smo se kako bismo o ovom dvorcu/muzeju mogli napisati članak od par stranica s obzirom na bogatstvo i očuvanost koji nudi i sadržaj koji smo imali priliku upoznati. Naime, šetajući se južnije od „Sfere“ na putu su nam se ponudile dvije opcije : nastaviti se uspinjati desetak minuta do Hohensalzburga ili platiti uspinjaču oko 25 dolara koja vas do vrha dovede za 3 minute. Odlučili smo se prošetati i definitivno nismo pogriješili s obzirom na mnoštvo restorana sjajnog ugođaja na koje smo naišli, ali ponajviše zbog nevjerojatnog pogleda na cijeli grad. Dolasko u muzej koji smo platili oko 15 dolara, ostali smo bez teksta. Srednjovjekovni ugođaj s nevjerojatno očuvanim dijelovima dvorca pričali su nam svojevrsnu priču o životu Austrijanaca u davnim vremenima. Međutim, sam muzej ima raznolike povijesne sadržaje koji uključuju i Prvi svjetski rat gdje nas je najviše oduševila potpuna rekonstrukcija radio postaje koju ćemo vam prikazati na slikama. Popevši se na jedan od tornjeva ovog dvorca, imali smo Salzburg na dlanu. Nezaboravno!
Predivan je osjećaj upoznati toliko očuvanu kulturu jednog naroda na jednom mjestu i preporučamo vam da definitivno sjednete u avion i posjetite ovo mjesto. Požurite i rezervirajte svoju kartu na na stranici www.najjeftinijeaviokarte.com, najjeftinije karte u Sjedinjenim Američkim Državama.

Share the Post

Call Now ButtonPozovite NAS

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanPortugueseRussianSerbianSlovenianSpanishTurkish