Sarajevo

SARAJEVO – MJESTO GDJE SE SPAJAJU KULTURE

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine smješten na rijeci Miljacki, jedan je od najpoznatijih gradova u Europi, a to ponajviše duguje prožimanju čak četiriju kultura koje u tom gradu skladno žive već dugi niz godina. Riječ je o kršćanima, muslimanima, pravoslavcima i židovima. Sarajevo je grad tolerancije koji nudi toliko mnogo mjesta koja će vas ostaviti bez daha.
Želite li doći u Sarajevo, idealno je putovati avionom. Posjetite www.najjeftinijeaviokarte.com i rezervirajte svoju kartu što prije. Naše iskustvo nam govori kako su ovo najjeftinije karte za bilo koju europsku destinaciju! Samo ptice jeftinije lete!
Kada posjećujete Sarajevo, postoji nekoliko izuzetno bitnih mjesta koja definiraju ovaj grad i koja jednostavno morate posjetiti. Navest ćemo vam ona najbitnija mjesta, ali i savjetovati vas kako što bolje doživjeti sarajevsku idilu.

Baščaršija

Svjetski poznata Baščaršija, prekrasan spoj malenih ulica ispunjenih brojnim ugostiteljskim objektima i još većim brojem obrta gdje možete kupiti jedinstvene suvenire napravljene od bakra. Glavna atrakcija i središte same Baščaršije jest Sebilj česma, simbol Sarajeva. Ukoliko popijete vode sa sebilj česme, legenda kaže da ćete se sigurno vratiti u Sarajevo.
Svakako preporučamo da prilikom posjete Baščaršiji odmorite i prizalogajite u obližnjim čevabdžinicama koje su također jedno od glavnih obilježja Sarajeva. Ne smijemo zaboraviti niti sjajne bosanske pite, ali i kolače koje jednostavno ne možete zaobići ako se nađete na Baščaršiji.

Sarajevska gradska vijećnica

Fenomenalno uređena gradska vijećnica plijeni pozornost svojim neobičnim stilom gradnje koji je podsjetnik na austro-ugarska vremena i definitivno ju vrijedi posjetiti. Zanimljiva činjenica jest ta da je gradska vijećnica, nastala u 19.stoljeću, bila i nacionalna biblioteka koja je krajem 20.stoljeća stradala granatiranjem,a posljedica toga je bio gubitak 80% svih knjiga u tadašnjoj biblioteci.

Gazi Husrev – begova džamija

Simbol islama ponosno stoji u Sarajevu kao najveća džamija u Bosni i Hercegovini, a nastala je u 16. stoljeću. Gotovo je uvijek otvorena za posjetitelje i unutrašnjost same džamije izuzetno je posebna i unikatna. Pokraj džamije nalazi se šadrvan koji služi za uzimanje abdesta i umivanje prije molitve.

Vrelo rijeke Bosne

Prekrasna rijeka Bosna izvire u gradu Sarajevu i jedna je od najljepših prirodnih atrakcija ovoga kraja,a sastoji se od brojnih međusobno povezanih potoka uz mnoštvo životinja. Ovo je mjesto idealno za obiteljske šetnje i odmor u prirodi. Preporučili bismo vam odlazak u obližnji restoran koji se može pohvaliti fenomenalnom hranom.

Stara pravoslavna crkva i Katedrala Srca Isusova

Dvije prekrasne građevine nedaleko jedna od druge još su jedan znak prožimanja kultura u ovome gradu. Smatramo kako ih je idealno posjetiti jednu iza druge s obzirom na način gradnje, ali i upoznavanje razlika između ove dvije vjere. Stara pravoslavna crkva druga je najveća pravoslavna crkva iza beogradske pravoslavne crkve te sadrži ikone koje datiraju čak iz 13.stoljeća.

Jahorina

Ovo mjesto udaljeno pola sata autobusnom vožnjom raj je za turiste koji vole skijanje i sanjkanje. Jahorina je mjesto održavanja Olimpijskih Igara u Sarajevu i nudi fenomenalan spoj adrenalina i nevjerojatne gastronomske ponude. Preporučamo vam odlazak na Jahorinu s obzirom da ovakve prirodne ljepote i zimsku idilu nećete pronaći na mnogo mjesta u svijetu.

Galerija11/07/95

S obzirom na ratna zbivanja krajem 20.stoljeća na ovim prostorima, ova galerija privlači brojne ljubitelje povijesti koji će posjetom dobiti uvid u sva tragična događanja na području Srebrenice. Opsežan video materijal uz upečatljive slike ostavit će na svakog posjetitelja snažan dojam i poslati poruku za svaku buduću generaciju.

Sarajevska pivnica

Jedna od najboljih pivnica na ovim prostorima nalazi se nedaleko od Baščaršije. Ukoliko volite kušati razne nove vrste piva, ovo je idealno mjesto za vas. Mi smo ostali iznenađeni okusima koje do sada nismo probali. I upamtite, mjesto je vrlo atraktivno, stoga je pametno najaviti vaš dolazak i napraviti rezervaciju!

Nadamo se kako ćete uz našu preporuku lakše obići prekrasno Sarajevo i uživati u svim njegovim ljepotama. Nemojte zaboraviti rezervirati vašu kartu na www.najjeftinijeaviokarte.com, mjesto gdje možete kupiti najjeftinije karte za Europu!

Share the Post

Call Now ButtonPozovite NAS

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanPortugueseRussianSerbianSlovenianSpanishTurkish