Split

SPLIT

Smješten u južnom dijelu Dalmacije, ovaj antički je grad nosi u sebi brojne kulturne i povijesne znamenitosti vrijedne divljenja. Izgrađen oko Dioklecijanove palače prije gotovo 2000 godina, Split je jedna od nezaobilaznih destinacija hrvatske obale.
Mnogi postavljaju pitanje kada doći u Split? Idealno vrijeme za dolazak u ovaj grad jest u srpnju i kolovozu jer se upravo u tom razdoblju u Splitu događa najviše stvari, noćni život je fenomenalan, a i vrijeme je idealno za obilazak grada, šetnje i kupanje u Jadranskom moru. Za one koji ne vole gužvu, Split nudi identične prilike s puno manje turista u svibnju i rujnu.
Velika prednost Splita jest da u ovaj grad možete direktno sletjeti avionom. Postoji ogroman broj ponuda raznih aviokompanija diljem Europe i Amerike čija cijena karata varira od travnja do listopada te se uz malo veći trud može doći do izuzetno povoljnih karata. Više možete pogledati http://www.total-croatia-news.com/8069-flights.

Dioklecijanova palača idealan je početak vašeg turističkog obilaska Splita. Ovo rimsko arhitektonsko čudo nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine, a bilo je odmorište velikog rimskog cara Dioklecijana. Jednostavno nećete moći prestati razgledavati ovo mjesto puno mističnih rimskih kula i podruma, kamena isklesanog prekrasnim oblicima te izuzetno dobro očuvanim hramovima unutar zidina ove palače. Definitivno nemojte propustiti veliku Katedralu sv. Dujma, zaštitnika grada Splita, koja se nalazi unutar palače. Posebna ponuda ovog grada jest i obilazak lokacija na kojima se snimala serija Game of Thrones, a možete ju rezervirati preko interneta. Tri i pol satni obilazak drevnih lokacija oživljenih ovom serijom – nećete požaliti.
avio karte split

Ako se umorite od silnog šetanja kroz ovo ogromno zdanje, važno je znati kako je gotovo cijelo područje palače upotpunjeno brojnim restoranima šarmantnog izgleda uz ekstremno bogatu gastronomsku ponudu uz velik broj dalmatinskih vina. Naša preporuka su svakako restorani Augubio Congo, Konoba Otprilike Ovako,Matoni te Pikulece. S obzirom na ekskluzivnost same lokacije, gastronomska ponuda nešto je skuplja nego u drugim dijelovima grada Splita,ali važno je naglasiti kako unutar palače također postoje brojni sandwich barovi i svojevrsni pizza hutovi. Preporuka naših brojnih turista i mještana je svakako ukusni dalmatinski sendvič od tune koji morate probati.
Diskretne uličice unutar zidina nude brojne souvenir shopove s unikatnim poklonima iz Splita, ali i prirodne proizvode karakteristične za ovo područje kao što su na primjer domaće izrađeni sapuni i mirisne svijeće.

Svega nekoliko minuta pješice, na južnoj strani Dioklecijanove palače nalazi se splitska riva, jedno od najpoznatijih dalmatinskih šetališta uz dubrovački Stradun. Šetalište koje prema arheološkim istraživanjima datira iz 1. Stoljeća prije Krista okruženo je franjevačkim samostanom sv. Frane, palačom Dešković i Prokurativama, lijepo uređenom prostoru karakterističnom po brojnim festivalima i koncertima u ljetno vrijeme. Splitska je riva poznata kao najljepše mjesto za jutarnju kavu, kolač ili sladoled koji mještani ovoga grada nikad ne propuštaju.

Za turiste željne prirode, mirnog mora i mirisa dalmatinskih borova, najbolja opcija jest Marjan – zaštićeni park i simbol Splita nedaleko zapadno od samoga centra Splita i Dioklecijanove palače.Preko 3 kilometra dugačka brdovita šetnica do koje vas dovode neodoljive dalmatinske ulice pune mirišljavog cvijeća i karakterističnih kamenih kuća sa zelenim šalukatrama odvest će vas u stanje potpunoga mira i zadovoljstva. 314 stepenica dovest će vas na 187 metara visoki Marjan, a ono što ga krasi jest zapanjujući pogled na cijeli Split i more koje ga okružuje na vašem dlanu. Idealno je mjesto za trčanje,vožnju biciklom, dugačke šetnje ili jednostavno odmaranje u predivnoj prirodi. U nastavku parka možete posjetiti predivan Muzej hrvatskih arheoloških spomenika i Galeriju Ivana Meštrovića, najpoznatijeg hrvatskog kipara.

Dok ste u Splitu, razmislite o brojnim okolnim mjestima koje možete posjetiti, a vrijedno ih je vidjeti s obzirom da su velika nacionalna baština.

Iz Splita možete organizirano posjetiti Nacionalni park Krka, nevjerojatno rijeku koja je svojim tokom isklesala stijene i učinila magične slapove nezaboravnim iskustvom za svakog posjetitelja.

Idealna jednodnevna ekskurzija za avanturiste jest odlazak u Modru spilju i obilazak pet okolnih otoka uz mnoštvo plivanja i ronjenja u čarobnim uvjetima.

Etnografski muzej u Splitu – obilje hrvatskih nošnji i baštine koja je stoljećima čuvana u ovom području

Posjet drevnom gradu Trogiru zaštićenom od strane UNESCO-a

Share the Post

Call Now ButtonPozovite NAS

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanPortugueseRussianSerbianSlovenianSpanishTurkish